Kajakvaardigheid B

Kajakvaardigheid B
John
Vragen? Neem contact op met John
Prijs Vanaf € 130,00 p.p.
Duur Een gehele dag

Wil jij weten waar je staat op het gebied van kajakken, deelnemen aan een cursus met als minimale eis een vaardigheidscertificaat of gebruik maken van clubmateriaal buiten de verenigingsuren om? Neem dan deel aan het Kajakvaardigheid B. Een mooie vervolg cursus op de Kajakvaardigheid A  Op verenigingen en bij bedrijven stellen ze voor tochten en cursussen soms als minimale eis dat je in het bezit moet zijn van het kajakvaardigheid certificaat A of B en heb je het certificaat nodig om gebruik te maken van verenigingsmateriaal buiten de lesuren om.

Om die reden biedt Kanosport Zwalker de cursus kajakvaardigheid B aan, waarbij het mogelijk is om na afloop een Vaardigheidscertificaat van het Watersportverbond te behalen. Daarnaast is het mogelijk om kajakmaterialen te testen tijdens de cursus. Laat je adviseren door de medewerkers van Kanoshop. De instructeur van Zwalker kan daarbij een adviserende rol betekenen. Tevens is het mogelijk om materiaal aan te schaffen bij Kanoshop.

Goed om te weten:
 • Incl. materiaal: kajak, peddel, spatzeil en zwemvest
 • Mogelijkheid voor het behalen van een bondsdiploma
 • Neem deel op eigen niveau

Praktijk

Het grootste onderdeel van het kajakvaardigheid bestaat uit de praktijk. Er worden verschillende technieken aangeleerd en geoefend. Welke technieken zijn afhankelijk van deelname aan het kajakvaardigheid A of B.  Naast de verschillende peddelslagen worden er ook reddingstechnieken aangeleerd en leer je zelfredzaam te worden.

Theorie

Naast de praktijk is de theorie ook een belangrijk onderdeel. In de theorie wordt de basiskennis over verschillende kajaks, veiligheid en tochtplanning behandeld. Het is niet alleen belangrijk dat je weet hoe je moet varen. Wat te doen in de voorbereiding, anticiperen op de omgeving/natuur en wat te doen bij verschillende scenario’s op het water zijn erg belangrijk.

Examen:

Het is mogelijk om na afloop een examen te doen. Dit examen is optioneel. De instructeur zal aan het einde van de dag een advies geven of het zinvol is om deel te nemen aan dit examen. Het examen duurt ongeveer twee uur en bestaat uit een gedeelte praktijk en theorie. Bij het succesvol afronden van het examen, ontvangt de deelnemer een officieel certificaat van het Watersportverbond “Kajakvaardigheid A of B”. Hiermee kan aangetoond worden dat je deze basisvaardigheden beheerst.

Kajak Vaardigheid B:

Kajakvaardigheid B gaat een stap verder dan kajakvaardigheid A. Er wordt op nieuwe technieken ingegaan en de basis technieken worden in detail behandeld. Na deze cursus wordt vaak de keuze gemaakt richting één van de kajakdisciplines. kajak- of kanovaardigheid B heb je nodig om assistent instructeur te kunnen worden.

Praktijk:

 • In en uitstappen aan een hoge wand (50 cm)
 • Recht uitvaren met fietsbeweging en correcte houding
 • Sprintje trekken en afstoppen in 3 slagen
 • Recht achteruit varen
 • Achteruitvaren en sturen d.m.v. opkanten
 • Sturen d.m.v. opkanten
 • Boogslagen met opkanten
 • Lage steun, stilliggend en varend
 • Hoge steun, stilliggend en varend
 • Lage wrik- of scullsteun
 • Zijwaartse trekslagen
 • Combinatie van slagen en deze vloeiend in elkaar over laten gaan
 • Gebruik van de diverse lijnen demonstreren
 • 100 m slepen
 • Tenminste 3 verschillende typen kajaks kunnen varen (toer, wildwater, zee, combi, slalom, rodeo, wedstrijd)

Theorie:

 • Kennis hebben van de materialen
 • Kennis hebben van de veiligheid

Van te voren Kajak Vaardigheid A volgen is een pré. Het eindniveau van dit certificaat, sluit goed aan bij het niveau van Kajak Vaardigheid B. Het is belangrijk dat je regelmatig in een kajak zit, als je aan deze cursus wil deelnemen.

Voor Wie
Deze cursus is voor mensen die graag willen leren kajakken en al behoorlijk wat ervaring hebben en willen weten waar ze staan op het gebied van kajakken. Daarnaast is het vaardigheidscertificaat een eerste opstapje om begeleider, (assistent-) instructeur en coach.

Wanneer
Op verschillende zaterdagen en zondagen organiseren wij kajakvaardigheid cursussen en examens. Zie de kalender onderaan deze pagina voor alle data en tijden.

Locatie
De cursus wordt gehouden in Bergschenhoek bij Outdoor Valley (in het Rottemeren gebied). We varen door het Hoge Bergse Bos en op de Rotte.

Leeftijd
De minimale leeftijd voor deze cursus is 12 jaar. Kinderen die jonger zijn kunnen in overleg deelnemen. Een zwemdiploma is verplicht.

Tijd:
De cursus bestaat uit een gehele dag van 09.00 uur tot 16.00.00 uur. Examen(optioneel) is van 16.00 tot 17.30 uur.

Kosten
De kosten voor de cursus bedragen € 130,-. Dit is inclusief een kajak, peddel, zwemvest en spatzeil. Bij fris en winderig weer kan worden voorzien van kanokleding. Wij zijn in bezit van een anorak en wetsuit, welke je kosteloos kunt gebruiken. Examen is optioneel en bedraagt €25,- boven op de cursusprijs en wordt op de cursusdag contant of via pin voldaan.

Cursus: €130,- (bij eigen materiaal geen korting)
Examenkosten: €25

zondag 29 september 2024 Bergschenhoek  130,00 p.p.

Aantal personen

Staat deze cursus/reis niet (meer) in onze agenda, maar ben je hier wel in geïnteresseerd?
Geef het dan hieronder aan ons door en wie weet staat deze reis/cursus binnenkort of het aankomende seizoen op de planning.