Kajakvaardigheid A

Kajakvaardigheid A
Paul
Vragen? Neem contact op met Paul
Prijs € 130,00 p.p
Duur Een gehele dag

Wil jij weten waar je staat op het gebied van kajakken, deelnemen aan een cursus met als minimale eis een vaardigheidscertificaat of gebruik maken van clubmateriaal buiten de verenigingsuren om? Neem dan deel aan het kajak vaardigheid A. Op verenigingen en bij bedrijven stellen ze voor tochten en cursussen soms als minimale eis dat je in het bezit moet zijn van het kajakvaardigheid certificaat A en B en heb je het certificaat nodig om gebruik te maken van verenigingsmateriaal buiten de lesuren om.

Om die reden biedt Kanosport Zwalker de cursus kajakvaardigheid A aan, waarbij het mogelijk is om na afloop een Vaardigheidscertificaat van het Watersportverbond te behalen. Daarnaast is het mogelijk om kajakmaterialen te testen tijdens de cursus. Laat je adviseren door de medewerkers van Kanoshop. De instructeur van Zwalker kan daarbij een adviserende rol betekenen. Tevens is het mogelijk om materiaal aan te schaffen bij Kanoshop.

Goed om te weten:
 • Incl. materiaal: kajak, peddel, spatzeil en zwemvest
 • Mogelijkheid voor het behalen van een bondsdiploma
 • Neem deel op eigen niveau

Praktijk

Het grootste onderdeel van het kajakvaardigheid bestaat uit de praktijk. Er worden verschillende technieken aangeleerd en geoefend. Welke technieken worden behandeld tijdens de cursus lees je hier onder.  Naast de verschillende peddelslagen worden er ook reddingstechnieken aangeleerd en leer je zelfredzaam te worden.

Theorie

Naast de praktijk is de theorie ook een belangrijk onderdeel. In de theorie wordt de basiskennis over verschillende kajaks, veiligheid en tochtplanning behandeld. Het is niet alleen belangrijk dat je weet hoe je moet varen. Wat te doen in de voorbereiding, anticiperen op de omgeving/natuur en wat te doen bij verschillende scenario’s op het water zijn erg belangrijk.

Examen:

Het is mogelijk om na afloop een examen te doen. Dit examen is optioneel. De instructeur zal aan het einde van de dag een advies geven of het zinvol is om deel te nemen aan dit examen. Het examen duurt ongeveer twee uur en bestaat uit een gedeelte praktijk en theorie. Bij het succesvol afronden van het examen, ontvangt de deelnemer een officieel certificaat van het Watersportverbond “Kajakvaardigheid A”. Hiermee kan aangetoond worden dat je deze basisvaardigheden beheerst.

Kajak Vaardigheid A

Kajak Vaardigheid A is het verbeteren van de basis technieken en het uitbreiden van nieuwe technieken. Na deze cursus kun je zelfstandig varen bij verschillende weersomstandigheden. Je verbetert je vaardigheden, maar leert ook de gedachtegangen achter een techniek.

Praktijk

 • Tillen, dragen en te water laten
 • In- en uitstappen m.b.v. peddelbrug dan wel in- en uitstappen zonder peddelbrug
 • Voorwaarts varen
 • Achterwaarts varen
 • Stoppen binnen 6 slagen
 • Boogslagen rechts en links voorwaarts
 • Boogslagen rechts en links achterwaarts
 • Lage steun met water tot aan kuiprand
 • Opkanten
 • Trekslag zijwaarts
 • Omslaan, uitstappen en zwemmen met de kajak en leegmaken van de kajak
 • Sturen m.b.v. achtersteven roer
 • Opbinden en opruimen materiaal

Theorie

 • Kennis hebben van de materialen
 • Kennis hebben van de veiligheid

Hieronder de readers voor het voorbereiden op het KVA-examen.

reader kajakvaardigheid A

Indien je geen ervaring hebt is het volgen van een introductiecursus een pré. Het eindniveau van die cursus, sluit goed aan bij het begin niveau van Kajak Vaardigheid A.

 

Voor Wie
Deze cursus is voor mensen die graag willen leren kajakken en nog minimale ervaring hebben of al behoorlijk wat ervaring en willen weten waar ze staan op het gebied van kajakken. Daarnaast is het vaardigheidscertificaat een eerste opstapje naar begeleider, instructeur en coach.

Wanneer
Op verschillende zondagen organiseren wij kajakvaardigheid cursussen en examens. Zie de kalender onderaan deze pagina voor alle data en tijden.

Locatie
De cursus wordt gehouden in Bergschenhoek bij Outdoor Valley (in het Rottemeren gebied). We varen door het Hoge Bergse Bos en op de Rotte.

Leeftijd
De minimale leeftijd voor deze cursus is 12 jaar. Kinderen die jonger zijn kunnen in overleg deelnemen. Een zwemdiploma is verplicht.

Tijd:
De cursus bestaat uit een gehele dag van 09.00 uur tot 16.00.00 uur. Examen(optioneel) is van 16.00 tot 17.30 uur.

Kosten
De kosten voor de cursus bedragen € 130,-. Dit is inclusief een kajak, peddel, zwemvest en spatzeil. Bij fris en winderig weer kan worden voorzien van kanokleding. Wij zijn in bezit van een anorak en wetsuit, welke je kosteloos kunt gebruiken. Examen is optioneel en bedraagt €25,- boven op de cursusprijs en wordt op de cursusdag contant of via pin voldaan.

Cursus: €130,- (bij eigen materiaal geen korting)
Examenkosten: €25

Cursus agenda en aanmelden
zondag 26 mei 2024 Bergschenhoek  130,00 p.p.

Aantal personen

zondag 16 juni 2024 Bergschenhoek  130,00 p.p.

Aantal personen

Staat deze cursus/reis niet (meer) in onze agenda, maar ben je hier wel in geïnteresseerd?
Geef het dan hieronder aan ons door en wie weet staat deze reis/cursus binnenkort of het aankomende seizoen op de planning.