Praktijk
Het grootste onderdeel van het kajakvaardigheid bestaat uit de praktijk. Er worden verschillende technieken aangeleerd en geoefend. Welke technieken worden behandeld tijdens de cursus lees je hier onder. Naast de verschillende peddelslagen worden er ook reddingstechnieken aangeleerd en leer je zelfredzaam te worden.
Theorie
Naast de praktijk is de theorie ook een belangrijk onderdeel. In de theorie wordt de basiskennis over verschillende kajaks, veiligheid en tochtplanning behandeld. Het is niet alleen belangrijk dat je weet hoe je moet varen. Wat te doen in de voorbereiding, anticiperen op de omgeving/natuur en wat te doen bij verschillende scenario’s op het water zijn erg belangrijk.
Examen:
Het is mogelijk om na afloop een examen te doen. Dit examen is optioneel. De instructeur zal aan het einde van de dag een advies geven of het zinvol is om deel te nemen aan dit examen. Het examen duurt ongeveer twee uur en bestaat uit een gedeelte praktijk en theorie. Bij het succesvol afronden van het examen, ontvangt de deelnemer een officieel certificaat van het Watersportverbond “Kajakvaardigheid A”. Hiermee kan aangetoond worden dat je deze basisvaardigheden beheerst.