Toertocht dommel en swalm

Toertocht dommel en swalm

Het kajakseizoen is ingezet! Op 19 en 20 maart trokken vijf dapperen richting Neerpelt (België), het vertrekpunt van de eerste toertocht. De temperatuur van het water nodigde nog niet uit om te zwemmen, maar kajakken kon zeker wel.

Na een uiteenzetting van de veiligheidsvoorschriften trokken we de Dommel op. De Dommel is een beek die 120 kilometer telt, waarvan ongeveer ¼ op Belgisch grondgebied en ¾ op Nederlands grondgebied. De Dommel maakt deel uit van het Europese natuurnetwerk ‘Nature 2000’ en ook het gebied waardoor de Dommel stroomt behoort voor delen tot dit natuurgebied. Dat het een prachtige toertocht is geworden zal u niet verbazen.

Deze eerste dag bood de ideale omkadering om de behendigheid met de kajak terug op te frissen. Regelmatig hielden we even halt om de verschillende slagen in detail te doorlopen, die we vervolgens konden inoefenen bij het doorvaren.
Rond 15.00 uur bereikten we het eindpunt. Moe maar voldaan dronken we nog een glas op een geslaagde dag.

Op zondag stond de Swalm op het programma. Een kleine zijrivier van de Maas die ontspringt in Duitsland om dan verder te stromen in Nederland. Deze rivier maakt deel uit van natuurpark Maas-Swalm-Nette. De natuur kan er vrij zijn gang gaan. Dat betekent dat omgewaaide bomen, afgeknaagde bomen door bevers, etc. ons pad hebben gekruist. In en uit de kajak stappen en onder of boven bomen doorkajakken hebben we dan ook meermaals mogen oefenen. Ook stroomversnellingen en scherpe bochten testte onze kajakvaardigheden.

Enkele zonnestralen die regelmatig door de wolken straalden maakten de temperatuur aangenaam. We mochten ondervinden dat lunchen onder een stralende zon in februari kan.

Het is nog vroeg in het seizoen, dus veel andere watersporters zijn we niet tegen gekomen. Dat maakte de ervaring helemaal uniek en om te herinneren. Rustig genieten van natuur en kajakken, dat is de korte samenvatting van dit weekend. Een aanrader op alle vlakken!