Eskimoteren Zeekadetkorps

Eskimoteren Zeekadetkorps
Eskimoteren Zeekadetkorps Rotterdam

Omslaan met je kajak, het vervelendste wat er is! Zeker als je daarna nog honderden liters water uit je kajak moet hozen en weer kletsnat in je kajak stapt. 

Dat is voor een aantal zeekadetten van Zeekadetkorps Rotterdam verleden tijd worden! Zij hebben vorig jaar geleerd te eskimoteren en een eskimoteercursus gevolgd bij Zwalker! Bij de eskimorol of eskimoteren wordt de gehele kajak om zijn lengte-as gedraaid in een totale beweging van 180 graden (namelijk van ondersteboven tot weer rechtop).

Ook in 2014 neemt een kadet van Zeekadetkorps Rotterdam, Maurice de Vries deel aan de cursus. Op deze pagina wekelijks zijn verslag van de eskimoteercursus.

Zondag 05-01-2014
Nadat alles was uitgelegd in het restaurant van het zwembad, gingen we ons omkleden in de kleedkamer en liepen we achter de instructeur aan naar het zwembad. Daar werd uitgelegd wat je moest gaan doen. We pakten de kano, een spatzeiltje en de peddel. Daarna even de kano afstellen en de kano te water laten. Daar werd even als eerst een paar dingen voorgedaan en mochten we even zelf gaan oefenen.

Aan het begin moesten we de kant pakken en dan onze heup bewegen totdat de kano op z´n kop in het water lag. Daarna eerst je heup terug draaien zodat de kano weer goed draait. En je hoofd als laatst omhoog brengen. Bij mij ging alles best goed en mocht ik al snel met een plank proberen. Het plankje vervangt de kant en moet je minder kracht zetten anders zinkt het plankje en kom je niet naar boven. Dat ging ook vrij snel goed en mocht ik het gaan proberen met de peddel. Met de peddel om vallen en dan de peddel zo draaien dat je het als een hefboom kan gebruiken. Hierna was de les al afgelopen en moest iedereen zijn/haar kano opruimen en mochten we gaan omkleden.

Ik vond het echt een super leuke dag en ik heb echt heel veel geleerd. Ik ben heel erg blij dat het zo goed gaat. Aan het begin vond ik het even lastig om mijn heup te gebruiken maar na een paar keer oefenen ging het steeds beter. Ik kijk er naar uit om volgende week meer te leren.

 

Zondag 12-01-14
Deze dag heb ik weer veel geleerd. Ik begon met het luisteren naar de uitleg en daarbij werd er voorgedaan wat we deze les gingen doen. Dit was dus dat wij met het plankje moesten proberen om weer terug te draaien. Na deze uitleg deden we eerst even nog onze heupen losmaken en pakte we nu de handen van de instructeur om terug te draaien. Bij deze oefening kan de instructeur voelen hoeveel kracht jij gebruikt met je handen om terug de draaien.

Hierna mocht ik proberen om met de kano om te slaan met het plankje in je handen. Daarna moest je het plankje naar beneden duwen en met je heupen de kano terug draaien. Als je dit goed kan, dan kan je alleen met het plankje terug draaien. Helaas was hierna de tijd al voorbij. Iedereen leegde zijn/haar kano en kleedde zich om. Het was weer een super leuke en leerzame dag!

Zondag 19-01-14
Toen eenmaal iedereen in zijn/haar kano zat werd er uitgelegd dat we deze dag met de peddel gingen oefenen. Na deze uitleg ging iedereen zijn/haar heupen los maken. Ik begon eerst even met het plankje te oefenen en mocht al snel beginnen met de peddel. Het was erg lastig om het te doen met de peddel. Als je met de peddel omslaat moet je het blad naar het wateroppervlakte brengen maar je linkerarm bij je houden. Dit was er lastig om te doen omdat je je rechterarm dan helemaal moest uitrekken. Ik kreeg best spierpijn maar het is mij wel gelukt. Na vele keren oefenen moesten wij al helaas onze spullen opruimen en onze kano legen. Na mijn cursus had Schipper Vink ook nog een eskimoteercursus. Ik mocht de schipper helpen en een beetje rond zwemmen. Na een hele leuke middag en avond was het al weer snel tijd om ons om te kleden en naar huis te gaan.

Overige informatie:
De eskimoteercursus wordt elk jaar in januari/februari gegeven met professionele begeleiding (1 op 3) in een zwembad in Rotterdam.

Voor meer informatie over eskimoteercursussen of andere cursussen en reizen van Zwalker; kijk op www.zwalker.nl of op de facebookpagina van Zwalker.