Franse Alpen [FR]

Franse Alpen [FR]
Paul
Vragen? Neem contact op met Paul

 

 

Rivieren in de Franse Alpen:

 

Durance:
De Durance is een rivier in Zuid-Frankrijk met een lengte van 320 km. De bron ligt in de Alpen boven Briançon; de kayaktrajecten op de Durance monden uit in het grootse Lac du Serre-Poncon waarna het via een dam doorloopt tot in de Rhône enkele kilometer ten zuiden van Avignon.
Op de Durance zijn veel trajecten te varen, van helemaal bovenin bij Briancon tot in het stuwmeer. Als eerste komt een technische kloof (WW4+) met een lange portage, dit stuk heeft veel water nodig. Hierna komt de Gyronde uit in de Durance, een rivier die op haar beurt weer bestaat uit de beruchte Gyr en de Onde.
De meest bevaren stukken beginnen bij de slalombaan van Argentiëre. Op deze baan kun je mooi oefenen, en vanaf hier is het tot aan het beroemde ‘gat van de Durance’ waar veel gefreestyled wordt een flinke volumerivier van klasse 1 tot 3. Het laatste stuk van ‘het gat’ tot aan Embrun, waar de Durance het Lac de Serre-Poncon instroomt, is wat wilder met flinke wavetrains en leuk volumewater, WW3 tot 3+. Dit laatste traject is tevens onderdeel van het jaarlijkse NK Rafting!

Clarée:
Hoog boven Briancon ontspringt een klein en koud beekje met de naam Clarée. Met een van de hoogste instappunten van de regio is het hier fris maar o zo mooi! Wat de meeste mensen niet weten is dat er in de Clarée een piepklein zijstroompje uitkomt met de naam Durance, de naam Durance is dus een beetje vreemd.

Op de Clarée zijn 2 trajecten, respectievelijk wildwater III en IV. Het water is fris door de hoogte, maar het beekje stuitert in een rap tempo tussen de bomen en bossen van de hoge vallei door. Een absoluut pareltje!

Guisane:
De Guisanne kom je tegen als je over de Col du Lauteret naar Briancon rijdt. Op deze rivier zijn 2 vaartrajecten; het bovenste stuk is vlakker en open van karakter, wildwater 2-3 en een lekker warming up. Je merkt vanzelf dat de rivier smaller wordt er sneller gaat stromen, de river krijgt een kloofachtig karakter met een prachtig dicht bos op beide oevers. Dit tweede traject staat in de volksmond bekend als ‘de Boskloof’ en heeft 2 makkelijke portages, voor de rest is het 1 grote wildwater 4 speeltuin vol blokken en keerwaters waar het water tussendoor en overheen stroomt. De uitstap is midden in Briancon, dus je bent zo bij een terrasje!

Guil:
De Guil is waarschijnlijk één van de meest bekende rivieren in de Franse alpen. Met prachtig helder blauw water en superglad gesteente is dit echt een sloot die je niet mag missen! Op de Guil zijn veel verschillende trajecten. Het begint hoog in de vallei van de Queyras met een stuk wildwater III, dit stuk komt onder andere langs een skigebied en er is veel te zien. Er is echter wel veel water nodig voor dit stuk, dus dit is alleen te varen als het in het voorjaar erg warm is en er veel sneeuw smelt. Na dit relatief makkelijke stuk kom je bij het middeleeuwse fort “Chateau Queyras”. Langs dit fort stroom de Guil door een smalle kloof, zo smal dat je er niet dwars doorheen kunt met een moderne creeker! Doordat er veel water door dit smalle stuk heen gaat, ben je soms binnen 10 minuten door de kloof heen. Vergis je echter niet, voor dit stuk moet je wildwater IV op je sloffen kunnen varen! Het leuke van dit kloofje is tevens dat er een via ferrata-route doorheen loopt. Het gebeurt dus regelmatig dat er mensen boven je in de kloof klimmen, die vol ongeloof naar die gekke kano’s kijken en zwaaien.
Na het kloofje van Chateau Queyras kom je bij een zeer technisch (WW V) stuk, genoemd naar een steen die lijkt op een engel, de locals noemen dit Le saut d’angel ofwel de sprong van de engel. Dit is een stuk wildwater wat alleen is weggelegd voor de zéér ver gevorderde vaarder.
Het meest bekende stuk op de Guil is toch wel het middenstuk, tussen beide kloven en het stuwmeer. Dit stuk is helemaal van de weg te zien, en heeft verschillende moeilijke passages afgewisseld met klassieke WW IV blokkenpassages.
Na het stuwmeer volgt een hele diepe kloof met extreem wildwater, wat zelden bevaren wordt. Als laatste wordt de Guil weer iets kalmer, en het benedenstuk van de Guil is leuk wildwater II-III tot je uiteindelijk zo de Durance in vaart.

Ubaye:
De Ubaye is een rivier in het Zuidoosten van Frankrijk. Deze is 83 km lang en stroomt door de department Alpes-de-Haute-Provence.

De Ubaye ontstaat bij Col de Longet in de Cottiaan Alpen op de grens bij Italie. Daarna stroomt deze over het algemeen naar het zuidwesten, door diverse streken en mond uiteindelijk uit in het stuwmeer Lac de Serre-Ponçon, waar ook de Durance in uitkomt.

De Ubaye heeft een aantal mooie bovenlopen, varierend van wildwater II tot IV- afhankelijk van de waterstand. Hierna volgt het korte maar beruchte stuk van La Fresquiere. Dit stuk staat steil, vol met blokken en een aantal gigantische walzen, klasse 5. Vervolgens krijg je het bekendste en mooiste stuk van de Ubaye, van het dorpje Le Lauzet naar Le Martinet. Dit stuk heet in de volksmond ‘the race course’ omdat hier regelmatig afvaartwedstrijden gehouden worden. Het stuk is met veel water WW4+ en kan tot laat in de zomer gevaren worden. Het eindigt in een klein maar heel hoog kloofje met een prachtige Romeinse brug boven je hoofd en wanden bekleed met mos, een unieke ervaring!

Na dit korte kloofje is het zaak om de rivier uit te komen, omdat je anders de beroemde Ubaye kloof in vaart. Dit is een lang en zeer technisch stuk wildwater 5 in een diepe kloof, wat uiteindelijk uitkomt in het Lac de Serre-Poncon.

Gyronde:
De Gyronde is de samenkomst van de Gyr en de Onde, 2 rivieren van een totaal verschillend karakter. De Gyr is een koude ziltige gletsjersloot die vlak onder de Glacier Noir zit. Je kunt hier één stuk varen van 5 kilometer, en meestal ben je sneller beneden dan de shuttle (10-15 minuten!)! Wildwater 4+, geen keerwaters, ijskoud water en veel verval.. Geen rivier voor beginners!

De Onde is een mooie alpenbeek met grote blokken en blauw water, en samen komen ze uit in de Gyronde. Hier kun je het onderste stuk van varen, een mooi stuk wildwater 3 bij een goede waterstand. Aan het eind vaar je zo de Durance in, en je stapt uit na een paar honderd meter op de Durance bij de slalombaan van Argentiere.

Romanche:
De Romanche noemt men ook wel de kleine Gyr. Dit mooie stuk wildwater IV stroomt hard door en ligt ten westen van Briancon, op de route naar Grenoble. Een klein stukje rijden (45 min vanaf Guillestre) maar dan heb je ook wat! Deze rivier wordt gevoed door een gletsjer, dus hoe later je komt, hoe hoger het water…

Bachelette:
Een rivier die niet veel gevaren wordt, omdat deze erg afhankelijk is van water. Tevens heeft de rivier een lastig instap bij een hoge brug. Maar, als er water staat en je bent eenmaal in je kajak, dan heb je ook wat. Een mooie smalle sloot die eerst door een kloofachtig karakter stroomt. Veel kleine en smalle passages langs grote rotsblokken. Het laatste stukje heeft nog een mooie verrassing in petto.

De Alpen Algemeen:
De Alpen (van Latijns Alpes, van de stam alb- = wit) zijn een bergketen in Europa, die zich uitstrekt van de Franse Middellandse Zeekust in het zuidwesten tot het Pannonisch Bekken in het oosten. De oppervlakte van het gebergte is meer dan 200.000 km². De Alpen zijn verdeeld over acht staten: Frankrijk, Monaco, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Duitsland en Liechtenstein. In totaal leven er tegen de 13 miljoen mensen.

De Alpen worden begrensd door de Golf van Genua, de Rhônevlakte, de Povlakte, het Zwitserse Mittelland, het Alpenvoorland van Beieren en de Kleine Hongaarse Laagvlakte. De boog van de Alpen begint bij de Golf van Genua, waar het gebergte oostwaarts overgaat in de Appenijnen. Vanaf hier loopt het gebergte naar het noorden om dan oostwaarts rond de Povlakte om te buigen. In deze ombuiging komen de Alpen samen met de Jura om dan verder naar het oosten geleidelijk lager te worden. Bij Wenen zijn de Alpen van de geologisch verwante Karpaten gescheiden door het Bekken van Wenen.

In het westen van de Alpen liggen toppen boven de 4000 meter, de oostelijke Alpentoppen zijn tot rond de 3000 meter hoog. De hoogste top is de Mont Blanc (4811 m) en daarnaast zijn nog 128 toppen hoger dan 4000 meter. De Alpen zijn een relatief jong gebergte, gevormd tijdens de Alpiene orogenese in het Tertiair. In de Alpen ontspringen veel grote rivieren van Europa, zoals de Rhône, de Rijn, de Po en de Inn.

De Alpen vormen een belangrijke klimatologische en geografische barrière in Europa. Ze vormen de waterscheiding tussen het noorden en zuiden van Europa en scheiden het mediterrane klimaat van Zuid-Europa van de door de Atlantische Oceaan beïnvloede gematigde klimaten van Noord- en Midden-Europa. Sinds de prehistorie vormen de Alpenpassen belangrijke verbindingen tussen Zuid- met Noord-Europa.